vrijdag 22 december 2017

Wees deze feestdagen beter dan de rest: RED-DE-RESTjes!

De feestdagen zijn weer aangebroken. Tijden van gezelligheid en lekker samen tafelen. Tonnen voedsel worden ingeslagen, want je kan maar beter teveel in huis hebben dan te weinig. Toch? Maar waar blijf je dan met al die restjes? Met de tips van Vlaco word je beter dan de REST!

Onderschat de overschot niet! 
Elke Vlaming verspilt jaarlijks € 137 voedsel. Met die hoeveelheid voedsel zou je 484.000 mensen een jaar lang kunnen voeden. Die verspilling kost bovendien handenvol geld. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 89 euro per persoon. Met alle Vlamingen samen kieperen we dus jaarlijks zo’n 564 miljoen euro in de vuilnisbak. Hoog tijd om onze krachten te bundelen en dat voedsel te redden van de afvalberg!


Voorkomen is beter dan genezen
Wat kan jij nu doen als consument om dit te voorkomen? Een heleboel!
- Wanneer je voor de feestdagen je boodschappen inslaat, tracht dan bewust te winkelen. Die kromme komkommer of die gek gekrulde wortel smaken minstens even goed als hun ‘normale’ broers en zussen. Het gaat immers om de smaak. Zo’n 10% van alle groenten en fruit wordt verspild vanwege hun looks. Daar kan jij als consument zelf iets aan veranderen.
- Kies zoveel mogelijk voor lokale en seizoensgebonden producten om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Geniet van je aardbeien in de zomermaanden en kies bijvoorbeeld voor peren in de winter.
- Leer het verschil tussen ‘THT-producten’ en ‘TGT-producten’. Een “Te gebruiken Tot” (TGT)- product mag je maar consumeren tot de vermelde datum. Na de vervaldatum is er immers een risico voor je gezondheid. Dit in tegenstelling tot “Ten Minste Houdbaar” (THT)-producten. Na het verstrijken van de vermelde datum zijn ze soms zelfs nog jaren houdbaar. Gebruik je neus en ogen om in te schatten of dit nog het geval is.
Tenslotte: bewaar je voedsel correct. Elk product heeft een optimale bewaartemperatuur en zal zo minder snel bederven.

Maak een restjes-feestmaal! 
Het soort voedsel dat het meest wordt verspild is fruit (29%) brood of banket (23%) en groenten (20%).  Nochtans kan je met deze overschotten heerlijke gerechtjes maken. Met je broodresten kan je naast de klassieke zoete broodpudding, ook de hartige variant eens uitproberen met restjes charcuterie zoals salami of kaas er in. Gegarandeerd een succes bij het aperitief! Op www.redderestjes.be vind je heel wat inspiratie voor enkele feestelijke gerechtjes!

Hier vind je al een lekkere Pesto van erwtjes

Foto : koken.be
Ingrediënten
- 150 gram groene erwtjes (gekookt of gestoomd, vers, uit blik, diepvries of van het bord)
- 20 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- 2 el pijnboompitten. Vervang pijnboompitten in de herfst door walnoten
- 1 teentje look
- ca. 5 el olijfolie
- peper & zout
- oud brood

Bereiding
Doe de erwtjes, de look, de pijnboompitten en de kaas in een blender en mix fijn.
Voeg dan beetje bij beetje de olijfolie toe tot je een smeuïg mengsel hebt.
Kruid met peper en zout. Rooster het oud brood, snij in driehoekige toastjes en besmeer met de pesto.


Houd je feesttafel restvrij! 
Om de restjes zoveel mogelijk te redden in de feestperiode, geeft Vlaco je nog enkele tips mee. Zet niet te veel in één keer op tafel en vul pas bij wanneer iets op is. Zo hoef je voedsel niet onnodig uit de verpakking te halen. Serveer sausjes apart. Je eten zal veel beter bewaren als er nog geen dressing overheen zit. Moedig je feestgangers tenslotte aan om bewaarpotjes mee te brengen. Zo krijgen de restjes van jouw heerlijk feestmenu nog een tweede leven!

Toch nog restjes? Composteren!
Heb je ondanks alles toch nog restjes die je niet kan verwerken tot gerechten, niet kan weggeven aan de voedselbank of niet aan je dieren kan voederen? Composteren is dan de boodschap! De Composthoop zegt geen nee tegen een klokhuis of een banenschil. 

Bron : www.vlaco.be

zondag 17 december 2017

Fijne feesten!


Repair Café Halle wenst jullie fijne eindejaarsfeesten en een duurzaam 2018!

We hopen jullie nog vaak op onze Repaircafés te ontmoeten.

Vanaf 2018 repareren wij telkens op onze nieuwe vaste stek: café 'Den Herberg' - O. De Kerckhove d'Exaerdestraat 16 in 1501 Buizingen - Halle.
Er is een ruime parking voor het oud-gemeentehuis van Buizingen én een bushalte.

Noteer nu al volgende datums in je agenda : 3 februari, 7 april, 2 juni en 1 september 2018.

Wil je in 2018 steeds op de hoogte blijven van onze nieuwe blogberichten, vul dan (op de internetversie) in de rechterkolom je mailadres in en vergeet niet om je aanvraag te bevestigen! Of bezoek onze facebookpagina.

woensdag 6 december 2017

Enkele suggesties voor een duurzame kerstboom!


Nu de Sint het land uit is, maken we tijd om ons op een sfeervolle kerst voor te bereiden. Echte kerstbomen zijn mooi maar een kerstboom plaatsen is niet zo goed voor het milieu. Daarom tonen we jullie hoe je met weinig middelen een alternatieve kerstboom kan maken waarmee je zeker evenveel gezelligheid in huis brengt. Veel knutselplezier!
 
 

vrijdag 24 november 2017

Mobieltje opladen

Milieutip: trek je telefoonadapter uit!

Het VRTnieuws meldde op 8 november 2017

Laders kunnen brand veroorzaken, vaak omdat we ze niet altijd juist gebruiken.  “Het is niet de bedoeling dat die laders voortdurend in het stopcontact blijven zitten. De toestellen moeten ook kunnen afkoelen”, zegt brandpreventieadviseur Tim Renders. “Het opladen gebeurt via een transformator die als hij in het stopcontact zit, opwarmt.  Als dat in de buurt van een brandbare stof gebeurt, kan het fout lopen. Je snijdt de luchttoevoer af die de temperatuur op peil houdt.”
Maak een handig tasje om je lader in te stoppen
Neem een oude jeans.
Snijd een achterzak rondom uit, en knip verder naar boven toe een deel van de bovenband af.
Knip dan tussen de bovenrand van de zak en de onderzijde van de riem een opening en zorg ervoor dat je langs beide zijden voldoende stof overlaat.

dinsdag 14 november 2017

REPAIR & SHARE FEST 2017 in Gent


Ben jij ook door het herstelvirus gebeten ?
Ga dan zeker naar het Repair & Share Festival komende zaterdag
18 november in Gent (aan het Zuid)


Het Repair & Share Fest is hét feest van repareren, maken en delen. Kom op zaterdag 18 november naar NEST (de oude stadsbib in Gent) en laat je inspireren! Wat staat er op het programma: een inspiratiemarkt met tal van initiatieven rond repareren, maken en delen, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL, een Repair Battle, boeiende sprekers en workshops voor jong en oud.

Voor meer uitgebreide info ga naar de website van bewustverbruiken.be



maandag 13 november 2017

Enkele sfeerbeelden van de feesteditie van het Repair Café 2017


Op zondag 5 november 2017 was het weer erg druk op de feesteditie van het Repair Café in Halle.
Tientallen vrijwilligers herstelden grote en kleine(re) defecten van allerlei aard: textiel, elektro, juwelen....
We genieten nog even na met onderstaande sfeerbeelden.

Onthaal met inschrijvingen en wachtend publiek
Textiel
Fietsherstelling en elektro
 
Juwelen, muziek, pc en fotografie

Upcyclen : tapijt gemaakt met gebreide T-shirtvakken en gelijmde vogelvoedertasjes

                       

zondag 5 november 2017

Repair Café viert op 5 november feest in 't Vondel

Op 5 november 2017 feesten we in CC 't Vondel.

Het Repair café start vandaag zijn vijfde werkingsjaar.

Ook dit jaar maken we er een gezellige namiddag van: we gaan repareren, up-cyclen. We stellen deze nieuwe blog voor en je kan er genieten van een drankje met taart en cake. Iedereen hartelijk welkom tussen 14u en 16u30!

Wat herstellen we?
Onze vrijwilligers helpen je graag bij de afdelingen elektro, textiel, slijpen, foto, fietsherstelling, ICT, plakken en lijmen, sierjuwelen en snaarinstrumenten.

Wat kan je doen met oude materialen?
Bij onze up-cycling stand maken we een 'vogelvoederhuisje' met oude kopjes, een tas met oude T-shirts en demonstreren we hoe je kan tapijtvlechten.

Laat je inspireren en bezoek onze nieuwe blog www.repaircafevanhalle.blogspot.be
Volg ons door je mailadres in te vullen en wij houden je regelmatig op de hoogte met (herstel)tips en praktische info.

Waar? CC 't Vondel - Possozplein - 1500 Halle



woensdag 1 november 2017

Koop groenten en fruit los

Koop geen of zo weinig mogelijk groenten en fruit die voorverpakt zijn in veel plastic. Veel daarvan is volkomen nutteloos en maakt de afvalberg alleen maar groter. Ga zo veel mogelijk naar winkels en markten waar je losse groenten en fruit kunt kopen en vermijd overbodige verpakking door altijd je eigen herbruikbare boodschappentas mee te nemen.

Bron:  250 onmisbare ecotips: eenvoudige en haalbare ideeën om groener te leven / Sarah Callard

donderdag 19 oktober 2017

8 reparatietips uit het Repair Café

1. Koop geen goedkope troep. Spullen die erg goedkoop zijn, zijn vaak van bedroevende kwaliteit. De kans is daarom groot dat ze binnen de kortste keren stuk zijn, en niet fatsoenlijk te repareren.

2. Let er bij je aankopen op of dingen repareerbaar zijn. Sommige artikelen hebben bijvoorbeeld een plastic behuizing, die is dichtgelijmd of -gesmolten. Zulke producten zijn vaak niet te openen zonder de behuizing stuk te maken. Dat maakt ze slecht repareerbaar.

3. Ga er niet te snel van uit dat een voorwerp kapot is. De ervaring in het Repair Café leert dat in veel gevallen schoonmaken (een lens of scharnier schoonmaken, stof wegblazen) al wonderen kan doen. En soms blijkt een apparaat gewoon anders te werken dan je dacht.

4. Put uit de enorme bron van reparatiekennis op internet. Er zijn diverse websites over repareren, zoals ifixit.com en doityourself.com. Ook YouTube staat vol met filmpjes over de meest uiteenlopende reparaties.

5. Begin op tijd met repareren. Een klein scheurtje in een spijkerbroek is makkelijker te repareren! Hoe langer je ermee doorloopt, hoe ingewikkelder de reparatie wordt en hoe kleiner de kans op succes. Dit principe geldt voor alle reparaties.

6. Ga niet overhaast of agressief te werk. Het is begrijpelijk dat je boos en gefrustreerd raakt als iets niet meteen lukt. Maar door hard te gaan wrikken maak je de problemen vermoedelijk alleen maar erger. Repair Café-reparateurs weten: het belangrijkste bij repareren is je geduld bewaren. 

7. Zorg voor voldoende werkruimte als je gaat repareren. Maak de tafel leeg. Zo hou je het overzicht.

8. Maak foto's van de verschillende stadia van je reparatie. Dat is handig wanneer je het gedemonteerde voorwerp weer in elkaar moet zetten.

Bron: Tijdschrift 'Genoeg', winter 2014

vrijdag 22 september 2017

Maak met oud brood een superlekkere broodpudding


Ingrediënten

300 g oud (volkoren)brood
6 dl lauwe melk
150 cl appeldiksap
4 eieren
1 eetlepel puddingpoeder
een snuifje kaneel 
100 g rozijnen

Neem een grote kom. Breek hierin het brood in kleine stukjes, overgiet met de lauwe melk. 
Voor een gladde massa, mix het geheel. 
Voeg eieren, kaneel, puddingpoeder en appeldiksap toe.
Meng goed en voeg op het laatst de rozijnen toe.
Doe in een vuurvaste vorm en plaats gedurende 45 minuten in de oven op 180°.

Niets verspillen doe je zo!


Weet je dat koffiedrab een prima gootsteenontvetter is en bovendien nare koelkastgeurtjes verwijdert?

En weet je dat er duizend-en-een (decoratieve) manieren zijn om kleding en meubels een tweede leven te geven en dat het conserveren van groenten en fruit heel makkelijk en leuk is en bovendien erg lekker?

Reken daarnaast eens uit hoeveel water er door verdamping wordt verspild als je zomers overdag de tuin water geeft in plaats van vroeg in de ochtend of 's avonds laat. Niets verspillen doe je zo! is een praktische en eigentijds vormgegeven wegwijzer om op een leuke en eenvoudige manier anders tegen dagelijkse gewoonten te kijken in en rond het huis. Er worden onder meer vele energiebesparende tips van de hand gedaan, als ook verrassende suggesties om minder te consumeren en producten (van voedsel tot aan meubels) te hergebruiken. Uiteraard komt ook het onderwerp voedselverspilling uitvoerig aan bod; hoe we deze kunnen tegengaan en drastisch kunnen terugdringen.

Wil je weten of dit boek in de bibliotheek aanwezig is?